©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

Zelfacceptatie

Voor jongeren is het soms lastig om hun hooggevoeligheid te accepteren. Het liefst zijn ze net zoals andere klas-studiegenoten of vrienden. Misschien baal je er ontzettend van dat je heftiger op dingen reageert dan anderen. Maar jouw gevoelens zijn er nu eenmaal. 

Overwhelmed

Verzet je niet en accepteer wat je voelt en probeer iets niet weg te drukken. Jouw gevoelens zijn zoals ze zijn. Gevoelens komen en gaan als golven. Accepteren betekent echter niet dat je je helemaal laat mee slepen naar de bodem van de zee. Hooggevoeligheid zorgt ervoor dat je soms heftige emoties hebt en dat je je 'overwhelmed' kunt voelen. Dat voelt niet fijn. Het is beter om te ontdekken in welke situaties je te veel prikkels binnen krijgt zodat je kunt voorkomen dat je overprikkeld raakt. Dus grenzen stellen is belangrijk.

Het is ook belangrijk om aardig te zijn voor jezelf. Verwijt jezelf niet dat je soms op situaties gevoeliger reageert dan anderen.

Mindfulness

Een fijne manier om te leren dealen met hooggevoeligheid is door Mindfulness te beoefenen. Dit is een methode waarbij je leert om te gaan met gevoelens en gedachten. Niet alleen door stil op een kussentje te zitten mediteren maar hoe je mindful door het leven kunt gaan. Hoe je de dingen met meer aandacht kunt doen.

Bijvoorbeeld als je voor een boodschap naar de winkel loopt kijk dan eens bewust om je heen; zie de stoeptegels, de auto's, de fietsers, de bomen langs de weg en kijk eens omhoog. De blauwe lucht is er altijd ook achter de wolken. Door met meer aandacht te kijken creëer je rust in je hoofd en dat kan ieder hooggevoelig persoon goed gebruiken.

Ik help je graag mindful om te leren gaan met hooggevoeligheid.

Heb je vragen over Mindfulness? Aarzel niet om contact op te nemen met mij.