©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

Informatie voor ouders

Is mijn kind hooggevoelig?

Heb je het vermoeden dat jouw kind hooggevoelig is, dan is het verstandig om de hooggevoeligheidstest in te vullen die je bovenaan de website onder het kopje Meer kunt vinden.

Helaas wordt er nog wel eens een verkeerde diagnose gesteld zoals autisme en ADHD wanneer het om hooggevoeligheid gaat. Onderzoek naar hooggevoeligheid staat namelijk nog in de kinderschoenen en is bij ouders, leerkrachten en zorgprofessionals niet altijd bekend.

Hoe werkt een hooggevoelig brein?

Het hooggevoelige brein werkt anders dan een niet-hooggevoelig brein.

De rechter hersenhelft is zeer actief bij mensen met hooggevoeligheid blijkt uit wetenschappelijk onderzoek met fRMI-scans. Informatie die via interne en externe prikkels binnenkomt wordt diep in de hersenen verwerkt. Op hersenscans is te zien dat bepaalde gebieden zeer actief zijn bij het uitvoeren van taken.

Ongefilterde informatie

Mensen met hooggevoeligheid nemen details beter waar op allerlei terreinen. Dat geldt voor geluiden, smaken, geuren, maar ook voor emotionele prikkels en sociale prikkels uit de omgeving. Alles komt ongefilterd binnen. 

Een hooggevoelig kind kan dus gevoelig zijn voor fysieke prikkels zoals een kriebeltrui, emotio-

nele prikkels  zoals gevoelig zijn voor dierenleed of sociale prikkels  zoals zich goed kunnen verplaatsen in iemand anders.

De vele prikkels die binnenkomen gecombineerd met het verwerken ervan diep in de hersenen zorgt ervoor dat kinderen/ jongeren met hooggevoeligheid sneller overprikkeld raken. Ze kunnen dan heel moe of emotioneel worden.

Overprikkeling voorkomen

Het is belangrijk om overprikkeling te voorkomen en daarom moet er voldoende tijd worden genomen om te herstellen. Zorgen voor een time-out na een drukke schooldag is daarom aan te raden. 

Bij jongeren is dat wat moeilijker te realiseren, maar zij kunnen zeker om leren gaan met het voorkomen van overprikkeling door op tijd in te grijpen.

Als ouder kan je daar een grote rol bij spelen.

JongHsp is er natuurlijk ook voor advies aan ouders van hooggevoelige tieners.

 

Jongeren/jongvolwassenen 10-25 jaar

Structuur en kaders

Vanaf 10 jaar gaan de meeste kinderen een nieuwe levensfase in. Langzaam maken ze zich steeds meer los van de ouders. Ze krijgen nieuwe emotionele banden met leeftijdgenoten (peers).

Soms denken ouders dat het vanaf nu alleen om loslaten gaat in deze levensfase. Maar tieners hebben misschien wel meer sturing nodig dan jongere kinderen. Structuur en kaders zijn sleutelwoorden bij tieners.

Begrip voor tieners

Een tiener heeft het niet makkelijk; is vaak onzeker over zijn/haar lichaam, is emotioneel super gevoelig, is gevoelig voor groepsdruk, wil bij de groep(peers) horen en niet opvallen. Als je dan ook nog eens een hoge gevoeligheid als karaktereigenschap hebt, kan het in deze heftige fase best lastig zijn je staande te houden.

Het puberbrein

Vanaf een jaar of 16 wordt de eigen identiteit belangrijker, is de groepsdruk minder en telt de eigen mening steeds meer. Het eigenbelang staat centraal.

Maar volwassen worden duurt nog jaren. Het brein van jongeren ontwikkelt zich nog steeds; tot het 25ste levensjaar!