©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

5 Tips voor HSP's om overeind te blijven in vriendschappen!


Hooggevoelige personen (HSP's) zoeken altijd naar verbinding met anderen. Soms gaan ze daarbij over hun eigen grenzen heen. Ze laten zich bv. ondersneeuwen door charismatische figuren of nemen de emotionele huishouding van vriendinnen op hun schouders. Dit zorgt voor veel energieverlies. Hoe blijf je als HSP overeind in vriendschappen?


Bij het aangaan/ onderhouden van vriendschappen is het goed om stil te staan bij de volgende tips:


1) Bewaak je grenzen: Voorbeeld: Je hebt al jaren een charismatische vriendin, maar langzamerhand begin je je steeds minder op je gemak te voelen bij haar. Omdat hooggevoeligheid ervoor zorgt dat je gemakkelijk meegaat in de verwachtingen van een ander, doe je vaak dingen die ZIJ leuk of belangrijk vindt. Op den duur gaat zich dat wreken omdat je als HSP juist behoefte hebt om invulling te geven aan dingen die voor jou belangrijk zijn. Luister naar jouw stem en handel ernaar!

2) Ga geen oppervlakkige vriendschappen aan. HSP's houden van diepe en oprechte vriendschappen en lopen stuk op oppervlakkige contacten. Die laatsten geven hen geen energie, maar vragen alleen maar energie. Hoewel de trend is om zoveel mogelijk vrienden te hebben, kun je als HSP beter kiezen voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

3) Zoek mensen die positief en vriendelijk zijn. Vermijdt mensen die negatief of veroordelend zijn. HSP's die in hun jeugd gepest zijn of ander trauma hebben opgelopen, denk aan onbegrip van ouders voor hooggevoeligheid, hebben kans op het ontwikkelen van afwijzingsgevoeligheid. Dat betekent echter niet dat je je intuïtie niet moet volgen. Als jij ervaart dat iemand jouw hooggevoeligheid afwijst door bv. te praten over 'jouw overgevoeligheid', dan luister je naar je eigen stem die zegt dat deze persoon jou niet waardeert voor wie jij bent.

4) Zorg voor jezelf: Voorbeeld; je houdt veel van een vriendin maar omdat je empathisch bent en goed kunt luisteren bestaat de vriendschap vooral uit het luisteren naar en ondersteunen van die vriendin. Het klinkt misschien hard, maar om jezelf te beschermen kun je sommige vriendschappen het best verbreken, ook al ken je elkaar al jaren, soms is het nodig om zelf heel te blijven.

4) Zoek vrienden die jouw hooggevoeligheid accepteren en waarderen; nobody is perfect. Het feit dat je hooggevoelig bent wil natuurlijk niet zeggen dat je 'perfect' bent. Je bent een gewoon mens met leuke en minder leuke kanten. Waar het bij vriendschap om gaat is dat je je gewaardeerd voelt als persoon met al je eigen-aardigheden, dus ook waardering voor jouw hooggevoeligheid!

3 keer bekeken