©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

6 tips voor HSP's om thuiswerken leuk en effectief te maken

Thuiswerken ideaal voor een HSP? Geen storende telefoontjes of het gerammel op toetsenborden om je heen. Maar hoe zit het met de balans tussen privé en werk bij de thuiswerker en raak je niet in een isolement in je eentje thuis? Voor- en nadelen van het werken vanuit huis op een rijtje + 6 tips om je dag te structureren.


Voordelen thuiswerken:

Autonomie; is heel belangrijk voor een HSP; het liefst werk je alleen aan een taak waarin jij je tanden kunt zetten en jouw creatieve gedachten kwijt kunt. Dat lukt je thuis goed, omdat je minder prikkels om je heen hebt.

Eigen plek inrichten; vaak houden HSP's van de natuur. Thuis kun je het zo groen maken als je zelf wilt! Een groene omgeving zorgt voor rust.

Lekker zonder prikkels; thuiswerken is heerlijk omdat je geen storende prikkels van anderen ervaart in je directe omgeving zoals een humeurige baas, een nare werksfeer of telefonerende collega's. Daarnaast hoef je 's morgens en 's avonds niet te reizen in een volgepakte trein of met je auto op een mega-drukke snelweg te rijden om op je werk/thuis te komen.


Nadelen thuiswerken

Te lang doorwerken, weinig rust; iemand die hooggevoelig is heeft meestal een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil de dingen die zij doet goed doen. Te lang doorwerken en weinig rust nemen tussen de taken in, is een probleem dat regelmatig voorkomt bij HSP's.

Ook als je op kantoor werkt is het een uitdaging om niet te lang door te werken en rust te pakken wanneer dat nodig is. Maar als je thuis werkt is de scheidslijn tussen werk en privé moeilijker te bewaken en dat kan er voor zorgen dat je over je grenzen gaat en meer doet dan nodig is en goed voor je is.

Motivatie; jezelf motiveren om aan het werk te gaan kan best lastig zijn; thuis heb je veel meer mogelijkheden om te kiezen voor iets anders dan achter je computer te gaan zitten werken. Even een was in de droger gooien of even de planten water geven....

Als iedereen om je heen aan het werk is, ga je daar gemakkelijk in mee.

Isolement ; je kunt je geïsoleerd gaan voelen als je vaak thuis werkt. Je verbinden met anderen doet de meeste mensen goed. Maar die behoefte verschilt wel per persoon, dus ook bij HSP's.

HSP's vinden vooral 'echte contacten' belangrijk en aan small talk hebben ze vaak een hekel

omdat ze er doodmoe van worden. Dus gesprekjes bij de koffie-automaat over het weer of zo, zijn niet erg aan hen besteed en zullen ze zeker niet missen.

Wat je wel kan missen is het contact met een collega, 'een sparring partner' bij wie je terecht kunt met vragen.


Of thuiswerken iets voor jou is hangt van allerlei factoren af; hoe je thuissituatie is, hoe de sfeer op het werk is, wat voor werk je doet etc.

Als je kiest voor thuiswerken kunnen de volgende tips helpen!


6 Tips voor geslaagd thuiswerken:


  1. Goede planning : Maak er een vast ritueel van; maak een goede planning van je dag. Maak een schema en rooster ook je rustmomenten in en hou je er aan!

  2. Zet een timer zodat je niet toch langer werkt dan gepland. Na iedere taak doe je even wat anders; beweeg in ieder geval ; ga even de trap op en af, stofzuig de huiskamer......

  3. Lunch; zorg voor een gezonde lunch; geen croissantjes of snacks, maar bv een salade met noten, linzen, kaas, sla, tomaten. Zet een fles water op je bureau en drink regelmatig.

  4. Beweeg: Plan in dat je een half uurtje op de dag echt beweegt; ga naar buiten en maak een wandeling combineer het bv met boodschappen doen.

  5. Doe 's avonds iets buiten de deur; ga sporten, dansen..... maak een afspraak met een vriendin/vriend ( zo voorkom je dat je te lang door werkt).

  6. Vast bedritueel: Werk 's avonds niet tot laat door. Je moet zeker een uur voordat je gaat slapen stoppen met computer, smartphone of tablet; bereid je voor op slapen. Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op.
4 keer bekeken