©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

Onderneem actie bij stressvolle situaties

Bijgewerkt: mrt 9

Gezonde stress hebben, zoals voor een rij-examen, is normaal en zorgt er bovendien voor dat je alert bent en snel kunt handelen wanneer dat nodig is. Het wordt echter een ander verhaal als de stress in jouw leven zich opstapelt en chronisch dreigt te worden. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat je weet waardoor jij stress krijgt en dat je waar nodig grenzen stelt. Het is tijd voor ACTIE!


(H)erken jouw stressoren en alarmsignalen

Heb je bv. regelmatig hoofdpijn of pijn in je rug? Kan je je maar moeilijk concentreren of heb je moeite met helder denken? Voel je je vaak opgejaagd en snauw je tegen de kinderen of reageer je overdreven heftig op iets terwijl je daar anders geen moeite mee hebt? Dan kan het zijn dat je emmertje aan het overlopen is. Beter is het om dit te voorkomen.


Hoe voorkom je chronische stress?

Op de eerste plaats moet je inzicht hebben in situaties die jou stress bezorgen. Hou een dagboekje bij gedurende een week om te kijken waarvan je stress kreeg. Noteer dat iedere dag. Misschien was je baas chagrijnig of had je te veel taken op je bord. Of had je na het werk een ouderavond van de jongste en werd er ook nog een beroep op je gedaan om mee te helpen bij een activiteit op school.


Bewaak je grenzen

Maak na de week dat je hebt bijgehouden waarvan je stress kreeg een lijst hoe je grenzen gaat stellen aan die situaties. Maak de lijst zo concreet mogelijk, dat werkt het best. Handel niet alle situaties tegelijk af, doe het een voor een; je brein houdt niet van multi-tasken en wil focussen op een taak tegelijkertijd!


Actie

Schrijf je actieplan op voor komende week; wat ga je doen om minder stress te ervaren:

Wat, wanneer en hoe ga je iets veranderen. Schrijf iedere dag op hoe je je voelt nadat je actie hebt ondernomen.

Als voorbeeld nemen we een situatie op het werk .

Het eerste uur op je werk vind je meestal stressvol, collega's willen een praatje maken, je mailbox stroomt vol.......en er liggen tig taken op je te wachten!

Wat; je gaat voorkomen dat je energie al in het eerste uur op het werk opgeslorpt wordt. Wanneer; iedere ochtend van de komende week zodra je op je werk komt

Hoe; het eerste uur dat je werkt reageer je bv. niet op mails of op telefoontjes, maar ga je aan de slag met een taak die je absoluut gedaan wil hebben die dag.

Zet je koptelefoon desnoods op of zorg ervoor dat je geen push-berichten krijgt op je mobiel.

Maak een rangorde van taken die je op je werk wil doen deze dag; een paar flinke taken op een dag afronden is genoeg; niet alles is even belangrijk of is urgent.

Tussen de taken in neem je even tijd voor jezelf; je loopt een rondje, haalt water of dagdroomt even over een leuke vakantie die je gaat plannen. Hoe vaker je je afvraagt wat er leuk is/was hoe meer je brein op leuke dingen gaat focussen. Bewegen geeft je brein ook een positieve boost.

Aan het eind van de week maak je de balans op. Zie je al verandering in je stressgevoel?


Zelfvertrouwen

Hoe meer je beseft wat stress met jou doet, hoe alerter je reageert op jouw alarmsignalen, des te beter je actie kunt ondernemen op situaties die voor jou stressvol zijn. Als je zelf de regie houdt over het managen van stress wordt je zelfvertrouwen groter.


Hoge eisen aan jezelf stellen

Stresshantering is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor hooggevoelige personen, omdat

zij de lat vaak hoog leggen en erg kritisch zijn op zichzelf.

Het hanteren van stressvolle situaties gaat niet van de ene dag op de andere dag beter.

Wees blij met kleine overwinningen en wees mild voor jezelf.

Plan in ieder geval 10 minuten me-time. Het liefst op een vast moment op de dag om bij te tanken; maak bv een lekker ontbijt of lunch voor jezelf klaar.


13 keer bekeken