©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

Conflict op je werk? Vijf coping-tips!

Bijgewerkt: mrt 9

Zorgt een conflict op je werk met een collega ervoor dat je veel stress ervaart? Hoe ga jij daar dan mee om? Vermijd je het erover te praten en laat je het er verder bij zitten of ga je er direct mee aan de slag? Vijf tips om ermee te dealen.


De meeste mensen hanteren bij conflicten een mix van:

* emotioneel worden( bv. uit je slof schieten)

* het vermijden van situaties of nare gevoelens

* gericht naar een oplossing zoeken


Ben je hooggevoelig dan is een conflict met iemand op je werk meestal iets dat je diep raakt. Je wordt boos of verdrietig, probeert begrip te hebben voor de ander en piekert je suf over alle mogelijke oplossingen van het conflict.

Omdat conflicten vaak blijven sluimeren en niet zorgen voor een fijne werksfeer, is het beter snel actie te ondernemen als een conflict zich voordoet. Daarbij is het hebben van een concreet plan handig.


Conflicthantering

  1. Laat een conflict niet sluimeren; plan een afspraak om erover te praten met je collega in je agenda

  2. Wees empathisch; begin een gesprek met bv. : Ik kan me voorstellen dat het voor jou niet fijn is .......

  3. Hou je emoties in bedwang ( hoe moeilijk dat soms ook is)

  4. Analyseer de situatie zo objectief mogelijk

  5. Accepteer het als het conflict niet op te lossen blijkt; je hebt er alles aan gedaan en je hebt recht op je eigen visie en jouw collega op die van haar/hem

Ben je niet zo assertief dan heb je moed nodig om ergens op af te stappen. Stel het niet uit, dat werkt niet. Hou in gedachten dat de conflicten die je probeert op te lossen ervoor zorgen dat je minder stress zal ervaren bij het omgaan met toekomstige conflicten.
10 keer bekeken