©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

Hoe voorkom je als HSP(hspmama) een burn-out!

Bijgewerkt: mrt 9

Ben je hooggevoelig dan heb je meer kans op een burn-out door chronische overprikkeling. Wat kan je doen om dat te voorkomen.


Stressgevoelig (= prikkelgevoelig)

Hoe gevoelig je bent voor stress is heel individueel bepaald. Je karakter en erfelijke aanleg spelen hierbij een rol, maar ook de sociale context waarin je leeft doet dat. We leven nu in een tijd waarin ervan je verwacht wordt dat je het beste uit jezelf haalt en als dat niet lukt ligt het aan jezelf. Als dat niet voor stress zorgt!


Hoe je met stress omgaat als volwassen hooggevoelig persoon hangt ook af van je jeugd; volgens Saskia Klaaysen in haar boek 'Prikkels bijten niet' heeft 10% van de HSP's een traumatische jeugd gehad en 40% een nare emotionele gebeurtenis meegemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je als volwassene gevoeliger bent voor stress.


Een bijkomende factor is het stapelingseffect van stress. Heb je veel periodes in je leven meegemaakt met flinke stress dan kan dat ervoor zorgen dat je overgevoelig wordt en dat een klein beetje stress er al toe kan leiden dat jij je niet prettig voelt.

Door heftige of chronische stress raakt het stresssysteem namelijk van slag en wordt de aanmaak van cortisol en adrenaline in de hersenen niet meer goed geregeld.

Grijp op tijd in: reageer op stress-signalen

Hoe langer je met stressklachten door loopt, hoe langer het duurt voor je ervan af bent. Het is daarom belangrijk om goed naar je waarschuwingssignalen te luisteren. Hoe merk je dat je stress hebt?

1) Sta stil bij wat je voelt in je lichaam. De een krijgt bv. buikpijn de ander voelt een druk op de borst.

2) Sta stil bij wat je denkt. Maak je je bv. zorgen? Kun je je met moeite concentreren?

3) Sta stil bij je emoties.Hoe voel je je? Ben je geïrriteerd? Voel je je eenzaam, onbegrepen?

4) Sta stil bij je gedrag. Wat doe je? Kruip je weg in een hoekje, drink je meer alcohol dan anders?


Stressklachten gaan meestal niet vanzelf over; je moet echt actie ondernemen. Dus praat er met iemand over en ga bv. naar je huisarts.


Werkomgeving

Ervaar jij regelmatig stress op je werk door een te hoge werkbelasting, lange uren draaien, omgang met lastige klanten of cliënten, gebrekkige steun binnen de organisatie of een beperkte visie van het bedrijf dan kan je je afvragen of je niet beter een andere baan kunt zoeken. Zinvol werk doen, autonomie ervaren in je werk en een fijne sfeer op de werkvloer zijn voor hooggevoelige werknemers super-belangrijk. Hooggevoelige personen presteren zelfs beter in een positieve werkomgeving, dan niet-hooggevoeligen.


Privéleven

Heb je een steunende partner thuis, voldoende sociale contacten, hobby's en genoeg vrije tijd, dan helpt dat om een grotere buffer veerkracht tegen stress op te bouwen.

Besteed daarom taken uit waarvan jij geen energie krijgt; laat bv. boodschappen bezorgen, neem een interieurverzorgster als je een hekel hebt aan schoonmaken. Bedenk wat je kunt uitbesteden zodat jij gelukkiger wordt. Natuurlijk kost dit geld en is niet iedereen in de gelukkige omstandigheid betaalde hulp in te huren. Met een krappe beurs kun je denken aan hulp vragen aan anderen zoals ouders/schoonouders/vriend/vriendin/broer/zus bv. om op te passen als je baby ziek is en jij naar je werk moet. Hulp vragen is geen uiting van zwakte!


Schaamte

Jonge vrouwen(25-35 jaar) hebben meer kans op een burn-out. Zeker als ze in het onderwijs of de zorg werken. De combinatie werk en gezin, problemen die specifiek bij het werk horen en verwachtingen van de maatschappij bv. dat je een slechte moeder bent als je fulltime werkt zorgen voor veel druk en stress.

Door hulp te vragen voel je misschien schaamte omdat je het niet in je eentje aan kunt . Maar realiseer je dat om hulp vragen ook zorgt voor verbinding tussen mensen. Als je accepteert dat je tegen grenzen aanloopt en dat dat niets is om je voor te schamen maak je het een stuk eenvoudiger voor jezelf.


Accepteer

Accepteer dat er soms stress is, dat hoort bij het leven. Leer jezelf tevreden te zijn met 'goed genoeg'. Accepteer ook minder sterke kanten van jezelf.

Op het werk en in je privéleven loopt niet altijd alles op rolletjes, hoe goed je zaken ook hebt gepland, de realiteit is meestal weerbarstig. Heb daarom niet te hoge verwachtingen hoe dingen zouden moeten gaan en sta bewust stil bij de dingen in je leven die wel goed gaan! Zo bouw je verder aan veerkracht om te dealen met stress en voorkom je daarmee een burn-out.

Mind you: Je bent veerkrachtiger dan je denkt!12 keer bekeken