©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

5 tips om het stress-emmertje thuis niet te laten overlopen

Voor niemand is het makkelijk om thuis te werken met kids om je heen en/of met een partner met zijn eigen planning en ideeën over hoe de dag in te vullen. Als hooggevoelige is het best een gedoe om iedereen om je heen tevreden te houden op een manier waarbij jezelf ook nog overeind blijft!


1000 blogs


Je hebt waarschijnlijk al veel blogs gelezen over welke activiteiten je thuis kunt doen met de kinderen, hoe je een weekplanning voor iedereen maakt, hoe vaak je kids moeten bewegen, naar buiten moeten gaan, hoe je een weekmenu moet maken....... maar dit blog gaat over JOU.


You-time


Vandaag is het you-time, want een HSP zorgt vaak niet zo goed voor zichzelf. Niet dat een hooggevoelig persoon een soort Florence Nightingale is ( je weet wel die verpleegster met de lamp en anders moet je maar even googlen) die iedereen wil helpen. Maar je schiet nu eenmaal snel in de zorgrol zeker in een gezinssituatie.


Waarom doe je dat?


Een HSP stemt op een ander af en daarna op zichzelf. Je aan de wensen van anderen aanpassen gaat je (te) makkelijk af. Sommige gezinsleden zullen daar handig gebruik van maken, onbewust zoals bij kleine kinderen het geval is, maar bij partner en oudere kinderen is het oppassen geblazen. Wees je er daarom van bewust dat aanpassen, vaak ten koste van jezelf, een automatische reactie van jou is.


HSP-emmertje loopt over


Door steeds voor iemand klaar te staan ben je snel door je energie heen.

Langzaam stroomt het HSP-emmertje vol doordat alle behoeften en emoties van de andere gezinsleden worden overgeheveld. Je kunt je wel voorstellen wat er dan gaat gebeuren; op een gegeven moment loopt het emmertje over en krijg je een heftige reactie. Een waterval van tranen of een woede-uitbarsting als die van een vulkaan.

De gezinsleden zitten even verstijfd van schrik en wachten tot de huilbui of woede-aanval van mama over is. En jij HSP-mama voelt je rot omdat je je emoties niet in bedwang hebt kunnen houden.


Voorkomen


Nou heeft het geen zin om je voor een heftige reactie te schamen. Zeker in een stressvolle tijd mag je mild zijn voor jezelf. Maar het is wel beter om ervoor te zorgen dat heftige reacties niet de overhand krijgen. Voorkomen is beter dan genezen toch?


Hoe doe je dat?


Tip 1: Reserveer iedere dag werktijd ( tijd waarin niemand je mag storen)

Zorg voor een kamer met een deur die dicht kan. Zo kun je ongestoord werken al is het maar een uurtje. Pas je werkdag aan je eigen productiviteit aan. Op welk moment van de dag ben jij op je best? Stel prioriteiten; niet alles hoeft vandaag af.


Tip 2: Maak een heerlijk ontbijt/lunch/ of gezonde snack voor jezelf

Omdat je wat minder beweegt door veel thuis te zijn is het beter om te letten op wat je eet. Het is heel verleidelijk om troost te zoeken in koekjes, chocola en zo, maar ga voor gezond zoals een handje ongebrande en ongezouten noten, een cracker met avocado.... Je hebt een creatieve geest dus maak er wat van!


Tip 3: Zet je koptelefoon op en luister naar een grappige podcast of jouw playlist van Spotify

Muziek van kids of partner die door het huis schalt kan voor flink wat irritatie zorgen! Zo zit je fijn even in je eigen bubble met jouw favoriete muziek in je oren.


Tip 4: Bij oplopende spanning; neem een time-out en ga een blokje om

Een hooggevoelig persoon heeft behoefte zich af en toe terug te trekken om weer nieuwe energie op te doen. Dus ga even alleen naar buiten en haal een frisse neus of neem de hond mee; de hond is super blij met die extra wandeling.


Tip 5: Komt de stoom uit je oren met al die drukte in huis en dreig je te ontploffen?

Neem iets kouds uit de koelkast in je handen. Je brein krijgt dan het sein: AFKOELEN! Dat voorkomt misschien dat je gaat huilen, snauwen tegen de kids, met borden gaat gooien of met de verfpot die op de keukentrap staat omdat partner lief het plafond in de keuken een opknapbeurt geeft.

Zorg je goed voor jezelf dan houd je lastige situaties langer vol en houd je het leuk voor je gezin en zeker voor jezelf!5 keer bekeken