• JongHsp

6 tips om net zo goed te slapen als een poes

Kijk jij soms ook met afgunst naar je hond of poes die vol overgave ligt te slapen?

Niet gekweld door enge gedachten over Corona of gepieker over je inkomen is slapen natuurlijk een eitje.


Stress en slaapproblemen


Stress en gepieker zorgt bij mensen ervoor dat we onszelf niet zo makkelijk overgeven aan de slaap. Zeker als je hooggevoelig bent kan dat voor problemen zorgen.

Je kunt je voorstellen dat slecht slapen ervoor zorgt dat je nog meer stress ervaart en stress beïnvloedt de kwaliteit van de slaap bijvoorbeeld doordat je heftige emotionele dromen krijgt. Een bijeffect daarvan is dat je ook niet erg uitgerust opstaat. De dag kan dan al snel loodzwaar aanvoelen en je stemming in negatieve zin beïnvloeden. Reden te meer om gepieker aan banden te leggen.


Thuiswerken en slaapritme


Daarnaast werkt thuiswerken in de hand dat we ons slaapritme in de war schoppen door niet meer op een vaste tijd op te staan of naar bed te gaan. Het leven is nu al zwaar genoeg, dus is het verstandig om de touwtjes niet los te laten. Een gezonde slaap vraagt nu eenmaal om structuur en regelmaat.

Wat kun je doen om beter te slapen?

De volgende tips kun je uitproberen:

Tip 1: op vaste tijd opstaan; zet gewoon de wekker ook al begint je eerste (werk)call pas om 11 uur!


Tip 2: zorg overdag voor voldoende daglicht; het is nu prachtig weer dus drink je koffie of thee buiten op het balkon of in je tuin. Kun je niet naar buiten ga voor een raam zitten en gooi het open.


Tip 3: Probeer te bewegen, het liefst buiten, zeker een half uur per dag. Ga een blokje om, ook al heb je er helemaal geen zin in.


Tip 4: Stel vroeg in de avond een piekerkwartiertje in; dit om te voorkomen dat je pas aan nare dingen gaat denken als je in bed stapt. Zeker hooggevoeligen zijn er goed in om in bed te fantaseren over allerlei ramp scenarios.


Tip 4 : Download een mindfulness app op je smartphone met slaap programma's; bijvoorbeeld de Headspace-app met verschillende rustgevende geluiden van het ruisen van de zee tot het monotone geluid van draaiende wasmachines. Je kunt natuurlijk ook mediteren of een ademhalingsoefening/ontspanningsoefening doen om rustig te worden.


Tip 5: Zet zeker 1 uur voordat je gaat slapen je computer, laptop, tablet, smartphone uit.


Tip 6: op vaste tijd naar bed; zet desnoods een timer als je moeite hebt om je los te rukken van een nieuwe Netflix-serie.


Je ziet dat je niet bent overgeleverd aan slecht slapen. Met deze tips slaap je hopelijk net zo lekker als je poes of hond.

©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com