©2019 by Diana. Proudly created with Wix.com

Zo voorkom je overprikkeling op je werk

Je bent nog niet binnen op het werk of iedereen moet iets van je. De een wil een praatje maken, de ander vraagt of je iets voor haar kunt doen, je smartphone piept en je mailbox stroomt vol. Als HSP is dat killing. Hoe voorkom je nu dat je dag een aaneenrijging wordt van stress-momenten?


Begin de dag niet met je mail te beantwoorden

Voor je het weet is je halve ochtend op aan email-verkeer. Omdat je 's morgens de meeste energie hebt kun je beter een of twee grote taken die urgent zijn afhandelen voordat je aan klein werk begint. Plan een moment op de dag in voor emails; het liefst aan het eind van de dag.


Zet push-meldingen op je smartphone uit

Hoe meer je wordt afgeleid door je mobieltje hoe groter de kans dat je aan focussen op een taak niet toekomt. Neem zelf de regie en zorg dat je niet gestoord kunt worden.


Zet je headphone op

Je geeft een duidelijk signaal aan collega's dat je niet gestoord wilt worden door een koptelefoon op te zetten. Dit scheelt in de hoeveelheid prikkels die zich opdringen zoals telefonerende collega's, gepraat, gerammel op toetsenborden en mensen die zin hebben in een praatje.


Na iedere 45 minuten neem je een korte break

Ga water halen, loop een rondje, ga naar de wc. Neem de trap ipv de lift. Even bewegen is goed voor je lijf en je brein. Bewegen geeft je brein een positieve boost.


Plan niet meer dan drie grote taken per dag

Niet alles is urgent en moet vandaag af, breng 's morgens een rangorde aan in wat er die dag belangrijk is en gedaan MOET worden.


Bewaak je grenzen

Om te voorkomen dat je te lang doorwerkt zet je een timer.


Neem een lunchpauze

Liefst een gezonde lunch bv. een salade met kaas en noten en maak een korte wandeling buiten.

Gebruik die wandeling om lekker te dagdromen bv. over een vakantie die je gaat plannen. Hoe vaker je denkt aan leuke dingen hoe meer je brein op positieve dingen gaat focussen.


Focus

Je brein kan niet multitasken, nee ook vrouwen niet, ook al wordt dat vaak beweerd. Focus daarom op een taak tegelijk, zodat je niet te veel prikkels krijgt en je aan het eind van de dag met een super vol hoofd naar huis gaat.


Me-time

Plan in ieder geval 10 minuten me-time. Het liefst op een vast moment op de dag om bij te tanken; maak bv een lekker ontbijt of lunch voor jezelf klaar.

2 keer bekeken